Gugesti.

Comuna Gugesti

Comuna Gugesti
primaria

Comuna Gugesti este strabatuta de calea ferata Bucuresti - Bacau si este plasata la o distanta de 2 km est de drumul european DN2. Ocupand o suprafata administrativ teritoriala de 3205 ha, ceea ce reprezinta cca. 2% din suprafata totala a judetului, comuna are in componenta doua sate: Gugesti si Oreavu. Localitatile invecinate sunt urmatoarele:
- la Nord - comuna Popesti 5km.
- la Vest - comuna Dumbraveni 4km.
- la Sud - comuna Sihlea 8km.
- la Est - comuna Sl.Ciorasti 8km.

Comuna Gugesti este cuprinsa intre coordonatele geografice de 45 grade si 56 minute si 67 de secunde latitudine nordica si 27 grade, 13 minute si 33 secunde longitudine estica.Foto: Pozitionare Comuna Gugesti in harta judetului Vrancea
3.2. Repere istorice

Surse bibliografice existente in Arhivele Nationale Bucuresti demonstreaza ca in anul 1499 satul Gugesti exista pe actuala vatra. Localitatea a cunoscut o dezvoltare masiva a populatiei dupa infaptuirea agrara a improprietaririi din anul 1864, pana atunci fiind mosia lui Alexandru Plagino.
Denumirea comunei "Gugesti" se pare ca provine de la numele unui boier "Gogu", proprietar de terenuri pe aceste meleaguri, terenuri care apoi trec in proprietatea ginerelui voievodului Stirbei Voda , Alicache Plagine.
A doua provenienta a denumirii satului Gugesti este atribuita unei vechi indeletniciri a oamenilor, "gogitul nucilor": se crede ca pe vatra actuala a satului au existat plantatii intregi de nuci, printre care si renumita lunca a nucilor, "Lunca nucilor", recoltarea nucilor (denumirea localitatii), fiind asociata ca pornind de la etimologia cuvantului "a gogi", "gogesc","gogesti" e.t.c.
Principalele obiective econonomice care au contribuit la dezvoltarea socio-economica a localitatii pana in 1989 cat si dupa au fost Combinatul de Prelucrare a Lemnului Gugesti, ITA Gugesti, UMTF Gugesti, AEI Gugesti, SMA dar care din pacate nu se mai regasesc.
Printre personalitatile care si-au pus amprenta pe dezvoltarea culturala a comunei, ii putem aminti pe prof. Nicolae Ciorascu, fondatorul Colectiei Muzeale a Vaii Ramnei si a Monografiei comunei Gugesti si pe prof. Eliza si Vasile Lefter, finalizatorii Monografiei comunei Gugesti, intitulata "Arc peste vremuri si timp".

Alte stiri

adauga si tu
Comuna Gugesti , Vrancea sub zapadaComuna Gugesti , Vrancea sub zapada

In urma viscolului puternic si a cantitatilor mari de zapada cazute in ultima perioada , comuna... citeste mai mult

Repere istoriceRepere istorice

Surse bibliografice existente in Arhivele Nationale Bucuresti demonstreaza ca in anul 1499 satul... citeste mai mult

Comuna GugestiComuna Gugesti

Comuna Gugesti este strabatuta de calea ferata Bucuresti - Bacau si este plasata la o distanta de... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre GugestiPagina in care spui si gasesti totul despre Gugesti

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

toate stirile
GugestiIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Gugesti

Trimite pe mail acum!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.